Bespreking van hardloopschoenen. Bijgewerkt op 27/1/2007

 

Omdat ik nu eenmaal dagelijks met het adviseren van hardloopschoenen te maken heb, wil ik op mijn persoonlijke atletiekpagina uiteenzetten hoe er door mij, en dus door Starshoe Breda, over hardloopschoenen gedacht wordt. Ook op de website van Starshoe Breda wordt daar aandacht aan besteed. Lees die pagina's eerst eens goed, zodat onderstaande tekst gemakkelijker gevolgd kan worden!

 
Onze voeten zijn gemaakt om op een natuurlijke ondergrond te lopen. De voet is door zijn vele gewrichten in staat zich aan te passen aan de oneffenheden, welke zich in een natuurlijke ondergrond bevinden.

Maar...

We zijn niet meer gewend blootvoets te lopen, en we lopen vaak op onnatuurlijke, harde ondergronden. Daarom is ons lichaam minder goed in staat op dergelijke harde ondergronden te lopen. Door hardlopen op blote voeten op een harde ondergrond langzaam op te bouwen, zou je er wel aan kunnen wennen, maar je zult toch eerder op je beperkingen stuiten.

Dus...

hardloopschoenen moeten kunnen dempen. Omdat dempende zolen altijd een bepaalde zachtheid hebben, bestaat het risico, dat schoenen instabiel worden. Dus schoenen moeten voldoende stabiliteit bieden. Om hard te kunnen lopen op schoenen, moeten die schoenen een bepaalde soeplesse hebben, anders wordt de afwikkeling belemmerd. Dat kan minder prettig lopen, of zelfs tot klachten/blessures leiden.  Een ander belangrijk punt is ook nog: het doel van de schoen; moet de hardloopschoen bijvoorbeeld geschikt zijn voor duurlopen, of voor intervaltrainingen of  wedstrijden, voor lopen in het bos of op de weg. Kortom, het is nog niet zo simpel de juiste schoenen te kiezen.

Daarom...

zal ik proberen een aantal hardloopschoenen te bespreken. Het zullen steeds productiemodellen zijn, en praktijkervaringen worden meegenomen in de bespreking.  Het zal altijd een onderling vergelijkende bespreking zijn: de modellen van de verschillende merken worden met elkaar vergeleken.

Vaak worden schoenen besproken aan de hand van een zogenaamd sample. Dat zijn modellen, die de vertegenwoordigers aan hun klanten laten zien, aan de hand waarvan de sportzaken hun inkopen doen. Onze ervaring is echter, dat dergelijke besprekingen er nogal eens naast zitten, en dat er te veel naar de productomschrijvingen van de fabrikant gekeken wordt. Niet echt betrouwbaar dus.

Let op..

een schoenbespreking is geen persoonlijk schoenadvies, maar een algemene beoordeling. Het kan dus best, dat een schoen niet zo geweldig is, maar dat er toch mensen probleemloos op lopen. Andersom geldt ook: een perfecte schoen is nog steeds niet voor iedereen geschikt. Daarom: altijd door een echt deskundige laten adviseren. Personeel, dat ook hardloopt is nog geen garantie, dat het ook deskundig is. Van zaterdaghulpen moet je ook niet te veel van verwachten. Door de enorme verscheidenheid in hardloopschoenen, en de grote verschillen tussen de sporters, is het zelfs voor de deskundigen soms nog een aardige puzzel om de juiste hardloopschoenen voor iemand te vinden.

 

"Best update!"  "Hardloopschoen van het jaar" "Dé standaard.."  ???

Bij Starshoe zijn wij regelmatig verbaasd over zogenaamde "schoenen van het jaar", "best update", "de standaard binnen de antipronatieschoen", en meer van dergelijke kreten over hardloopschoenen, die vaak door allerlei mensen klakkeloos worden overgenomen, óók door runningspeciaalzaken.. Vaak blijken die schoenen niets speciaals te zijn, of zelfs bitter tegen te vallen. Eén van de vele voorbeelden zie je hieronder. Links staat een schoen, die vaak als "de standaard in antipronatieschoenen" wordt genoemd, en door een bekende speciaalzaak in Nederland aan die klant als zodanig ( 2 paar met 30% korting.....) is verkocht. Rechts staat dezelfde klant op een schoen van een ander merk, die veel beter is, en geen achillespeesklachten veroorzaakt.

 

Neutrale schoenen voor middelgewicht lopers (tot ± 80 kg) /loopsters (± 65-70kg) en zwaardere lopers/loopsters.

Antipronatieschoenen voor de middelzware en zwaardere lopers/loopsters.en zwaardere lopers/loopsters 

 
 
Google
 
  Asics Landreth3   Saucony Grid Trigon4 Ride   Adidas Supernova CTL9   Brooks Glycerine5   New Balance 1061

Asics Nimbus 8  New Balance M944  Mizuno Alchemy 6

Deze 7 modellen zijn allemaal gericht op de middelzware lopers/loopsters.  Vooral de Trigon4 van Saucony en de 2 Asics modellen zijn wat zachter, en wat minder zwaar te belasten. Bovendien, hoe zachter, hoe eerder de demping eruit.  Adidas plaatst de Supernova zelf in de meer antipronerende schoenen, evenals Mizuno de Alchemy, maar beide schoenen kunnen zonder problemen door neutrale lopers gebruikt worden. Alleen de supineerders kunnen beter niet op deze schoenen gaan lopen. De Landreth lijkt voor de supinerende lopers/loopsters nog het meest geschikt.
IIn de praktijk blijken de 944 van New Balance en de Adidas heel stabiel te zijn. De Landreth3 is lichter en soepeler dan zijn voorganger de Landreth2, maar vooral bij de mannen tegelijkertijd ook minder stabiel. Dus ook hier niet zomaar overstappen!
De souplesse van de Nimbus, Glycerine en Alchemy is wat groter dan die van de andere modellen. De New Balance 1061 heeft een wat prettiger pasvorm dan zijn voorloper, maar is ook zachter, waardoor wat zwaardere lopers hierop niet altijd zullen kunnen lopen.. Het bovenwerk van de New Balance 944 is erg stevig, zodat een wat slappere voet hierin goed bijeengehouden wordt. Dat de schoen daardoor wat stugger aan zal voelen in het begin moge duidelijk zijn, maar dat is een kwestie van wennen. Vaak is het zo, dat een schoen, die in het begin het lekkerst zit, alleen maar achteruit gaat, terwijl een wat steviger type alleen maar prettiger gaat lopen. De Mizuno Alchemy is vrij stevig in het hakgedeelte, terwijl de Nimbus 8 wat zachter is. De Nimbus is wel een heel comfortabele schoen. zwaardere lopers moeten wel oppassen, en eventueel een wat steviger hakje in de schoen leggen, zodat eventuele kuitproblemen voorkomen worden.
Een bijzonderheid van de Adidas is nog, dat de verstevigingen in het bovenwerk op de voorvoet niet zijn gestikt, en daardoor dus een naadloze binnenvoering heeft.
  Asics GT 2120   Saucony Grid Omni 6 Moderate   New Balance 767 Brooks Adrenaline 7   New Balance 857

Asics Kayano 13  New Balance 1222 Nike Air Structure 10

 
Google
 
Deze 7 modellen zijn allemaal gericht op de middelzware lopers/loopsters. Dus gemiddeld genomen minder geschikt voor lopers/loopsters boven de 80/70 kg. Let op: dit zijn gemiddelden. Dus soms kan een zwaarder/lichter persoon er toch prima op  lopen.
Alle modellen hebben een antipronatieblok, maar verschillen onderling in stabiliteit  behoorlijk.  De Asics GT2120 blijkt qua stabilteit t.o.v. zijn voorganger  de GT 2110 verbeterd te zijn. Voor de rest lijkt de schoen weer sterk op zijn voorganger. De Saucony Omni 6 Moderate heeft een matige stabiliteit. Het is de zachtste schoen in deze groep. Zeker geen schoen om blindelings aan te schaffen..De New Balance 857 is een schoen, die weer wat zwaarder te belasten valt, bij een goede stabiliteit. De 767 is zijn wat zachtere broertje, maar voldoet ook aan de eisen van een goede antipronatieschoen. De Brooks Adrenaline 7 is qua stabiliteit t.o.v. zijn voorlopers toch een stapje achteruit. Niet iedere loper/loopster, die goed op de 6 liep, zal dat ook weer op de 7 doen. Jammer, jammer..  De Nike Air Structure 10 is, opmerkelijk genoeg, de hardste schoen, en nodigt uit tot hard te lopen. Het is een echte antipronatieschoen, die sterk corrigeert. Hij doet dus wat hij moet doen. Omdat het toch weer een andere schoen is als zijn voorloper, niet blindelings overstappen!
De "luxepaarden" in deze categorie zijn de Asics Kayano 13 en de New Balance 1222. De Kayano 13 is weer net zo comfortabel als de 12, maar wat minder stabiel. Sommige 12 lopers zullen uit moeten zien naar een andere schoen. Dat zou dan de New Balance 1222 kunnen zijn. Mogelijk, dat de nieuwe saucony Grid Hurricane, die later dit voorjaar uitkomt, ook een alternatief kan zijn. Ik houd jullie op de hoogte.
 
Google
 
  Asics Fortitude   Saucony Grid Shadow HRC   Saucony Grid Shadow 2006   New Balance 992 

 

Voor de echt zware hardloper-loopsters is het altijd moeilijk geschikte schoenen te vinden. De meeste schoenen zijn voor deze categorie lopers te zacht. En te zacht betekent: sneller door de demping heen, veel grotere kans op kuit-/achillespeesblessures, maar bijvoorbeeld ook blessures van de voetboog. Je moet je door de zool heen werken, in plaats van er op te lopen.

De Asics Fortitude kan van deze schoenen het minste gewicht hebben, maar is wel een heel stabiele en soepele schoen. Voor lopers boven de 90 kg echter niet altijd aan te bevelen. De New Balance 992 en de de beide Shadows van Saucony hebben in de tussenzool in het landingsgedeelte PU (polyurethaan) verwerkt zitten. Dit materiaal loop je niet zo snel plat. De 992 kan het zwaarste gewicht hebben, maar is wat minder stabiel dan de 2 shadows, en is ook wat minder flexibel. De Shadow 2006 lijkt vrij veel op een vroegere schoen van Saucony, namelijk de Shadow 6000.  De Shadow 2006 staat iets hoger op de hak, wat prettig kan zijn bij mensen, de gemakkelijk last van hun kuiten/achillespezen hebben, of een beperkte enkel hebben. Een hogere hak kan in het bos voor mensen met een minder stabiele enkel weer een nadeel vormen. De pasvorm van de Shadow HRC (ook wel Shadow 6 genoemd) is wezenlijk anders dan die van de 2006. Vooral mensen met een voet die wat rechter van leest is (lees: een voet die neigt naar platvoet), zullen de pasvorm als prettig ervaren.  De extreme hiellander moet erop rekenen, dat de Shadow HRC door zijn constructie sneller zal slijten op de hak, terwijl de loper, die zijn voeten niet zo goed optilt, juist de Shadow 2006 sneller in de hak zal slijten. Op tijd verhakken dus!

Alleen de Fortitude is ook als damesschoen verkrijgbaar. Daar staat tegenover, dat de gemiddelde dame toch wel wat minder weegt. De keus blijft beperkt!

Asics Foundation 7   Saucony Grid Stabil 6   New Balance 1010   Brooks Addiction 7 AP Saucony Grid Resolve
 
Net als bij de neutrale schoenen zijn er maar weinig geschikte antipronatieschoenen voor de zwaardere loper/loopster. De nieuwe Saucony Grid Stabil valt tegen, en benadert de stabilteit van zijn voorganger niet. Soms kan de Saucony Resolve bruikbaar zijn, maar ook deze schoen doet het lang niet altijd. Het is wel een schoen, die zwaar belast kan worden. De asics Foundation is een wat breder model, dat erg stabiel is, maar niet meer voor de 100+ lopers ingezet kan worden.  De Brooks Addiction 7 AP en de New  Balance 1010 kunnen wat meer gewicht hebben. De 1010 is meestal stabieler dan de Addiction. Binnen de andere merken zijn er eigenlijk geen alternatieven vindbaar, hoewel de merken zelf anders claimen.
     home